Dacă vă hotărâți să vizitați Sfântul Munte Athos, aceștia sunt pașii de urmat:

Cereți binecuvântare duhovnicului.

Postiți, vă mărturisiți și vă împărtășiți curat înainte de plecare (asta dacă nu v-ați propus mărturisirea la un părinte atonit).

Sunați la mănăstirile și schiturile pe care doriți să le vizitați și solicitați cazare pentru fiecare noapte petrecută pe Sfântul Munte. În mod normal puteți petrece doar o noapte într-un loc dat însă se acceptă și excepții. Aveți grijă ca distanța dintre locurile consecutive să nu fie foarte mare pentru a nu petrece inutil timp pe drumuri.

Luați legătura cu Biroul de pelerinaj din Tesalonic, tel. 0030 23102 52578, fax 0030 23102 22424 sau e-mail athosreservation@gmail.com și solicitați acordarea diamonitirionului, numai după ce aveți confirmarea cazării pentru fiecare noapte a pelerinajului.

Alternativ, sunați la Schitul Prodromul sau la oricare dintre chiliile Schitului Lacu (ambele schituri sunt românești) și rugați-i să vă intermedieze obținerea permisului pentru Sfântul Munte.

Odată aprobat, permisul se va ridica în ziua urcării pe Sf. Munte de la biroul din Ouranopoli. Sunteți rugat să aveți asupra dvs. în permanență acest document, acesta fiind actul oficial cu care vă legitimați în timpul șederii pe Sf. Munte.

Rezervați biletele la ferryboat pentru intrarea și ieșirea din Sf. Munte prin Ouranopoli. Rezervările se fac (și în limba engleză) la tel. 0030 23770 21041 sau 0030 23770 71149. Dacă omiteți acest aspect s-ar putea să nu puteți cumpăra biletul de ferryboat dacă numărul pelerinilor este mare.

Atenție: Nu mergeți la mănăstirile sau schiturile din Sf. Munte Athos fără a avea rezervări la cazare! De cele mai multe ori nu veți fi primit din lipsă de spațiu.