Cine are acces pe Sfântul Munte Athos?

Accesul pe Sfântul Munte Athos este permis exclusiv bărbaților (conform unei reguli denumite „avathon”), indiferent de religie. Băieții trebuie să aibă minim 12 ani iar cei sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor.

Muntele Athos este o regiune cu statut special, iar accesul se face cu un permis numit diamonitirion. Zilnic se acordă un număr de aproximativ 100 de permise pentru ortodocși și aproximativ 10 permise pentru eterodocși, însă mănăstirile și schiturile din Sfântul Munte pot solicita permise suplimentare pentru invitații care vin din partea acestora.

Diamonitirionul trebuie prezentat ori de câte ori pelerinul solicită cazare la mănăstiri sau schituri și costă 25 EUR / persoană. Pentru clerici costul este de 10 EUR / persoană.

Cum se ajunge pe Sfântul Munte Athos?

Cel mai popular punct de plecare spre Sfântul Munte Athos este o mică stațiune-port la marea Egee, Ouranopoli.

Această localitate se află la aproximativ 140 km est de Tesalonic și este accesibilă fie cu autoturismul personal fie cu autobuze care fac regulat transport între Tesalonic și Ouranopoli (pentru orarul autobuzelor contactați KTEL HALKIDIKI, 33 Kifisias Street, Tel. (2310) 2310-316555).

Autoturismele pot fi lăsate într-o parcare cu plată aflată în imediata apropiere a portului Ouranopoli sau în stațiune, ceva mai departe de port.

Permisele de intrare se ridică de la biroul din port începând cu ora 7.

Pentru cetățenii români este necesar actul de identitate comunicat în cererea de acces (carte de identitate sau pașaport) și tot cu această ocazie se plătește și taxa de acces pe Munte (25 EUR).

Ferryboat-ul pleacă din Ouranopoli la ora 9:45 și are ca destinație mănăstirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sf. Pantelimon și în cele din urmă portul athonit Daphni. Biletul costă 8 EUR.

În portul Daphni așteaptă autobuzele care vor duce pelerinii până în capitala SfântulMunte, Karyes, prețul unei curse fiind de 3 EUR. Odată ajunși în Karyes pelerinii pot lua microbuze spre diverse mănăstiri.

Întrebați chiar și în limba română, unii șoferi sunt români și vă pot da relații exacte despre rute.

Pentru întoarcerea de pe Munte, autobuzele circulă din Karyes spre Daphni la ora 10:45 astfel încât să ajungă la timp pentru legătura cu ferryboat-ul.

Cursa ferry între Ouranopoli-Daphni și retur se poate anula în caz de condiții meteo nefavorabile. Fiți pregătit cu resurse pentru a petrece una sau mai multe nopți în oricare dintre cele două porturi.

Cei care nu vor să înnopteze în Ouranopoli și doresc să urce cât mai repede pe Sfântul Munte se pot îmbarca pe Agia Anna de luni până vineri la ora 6:30 iar sâmbăta la ora 7:00.

Agia Anna are același traseu ca și ferryboat-ul de ora 9:45 și merge pănă la Katunakia.

La ora 10:30 acest vas are cursă de întoarcere spre Ouranopoli. Permisele de urcare pe Sfântul Munte se ridică direct de la ferryboat întrucât biroul pentru pelerini este închis la acea oră, însă trebuie să anunțați dinainte.

Îndreptar pentru pelerini

  • Cazarea grupurilor organizate se poate face până la ora 17:00.
  • Durata găzduirii în schit este de maxim 24 de ore, până în următoarea zi la ora 9:00, deoarece dimineața camerele trebuiesc eliberate pentru curățenie.
  • Pe durata șederii lor, pelerinii au obligația de a respecta cu scumpătate rânduielile schitului prin participarea la toate slujbele, păstrarea liniștii și păzirea programului de odihnă și orarul trapezei (masa).
  • În biserică este interzisă folosirea telefoanelor mobile și a aparatelor foto sau video.
  • Păstrați curățenia în camere și celelalte spații ale arhondaricului.
  • Închinătorii au datoria de a-și rezerva personal locuri de cazare la celelalte mănăstiri, altfel nu vor beneficia de permisul de intrare în Sfântul Munte (diamonitirion) din partea schitului.
  • Arhondarul schitului nu asigură transportul pelerinilor în Sfântul Munte.
  • Vă rugăm să urmăriți programul de închidere a porților, deoarece la acel moment dumneavoastră trebuie să vă aflați în interiorul schitului.
Scroll to Top